Ændre virksomhed fra enkeltmandsvirksomhed til interessentskab blandt ægtefæller

11.07.2017
PrintFacebookLinkedInTwitterMail Facebook LinkedIn Twitter Mail Hvis du deler indholdet, vil udbyderen kunne sætte cookies på din computer.

Spørgsmål

Vi har drevet virksomhed siden 1975 landbrug og sommerhusudlejning. I forbindelse med digitaliseringen opstod problemer, f.eks. blev jeg afvist på vores fælles konto, men det blev dog ændret. Vi tager nu som altid begge del i virksomheden på lige vis og godt og vel fuldtids. Til og med 2015 har revisionsfirmaet sat mig som medarbejdende ægtefælle. 2016 er overskuddet delt 50/50 men stadig enkeltmandsfirma.

Hvilke fordele og ulemper vil ændring til interessentskab udvirke?
Vi vil gerne være ligeværdige partnere. Vi vil begge gerne kunne foretage handlinger på virksomhedens vegne.
Nyt CVR-Nr. giver det uforudsete udfordringer? Hæftelsesspørgsmålet er relevant, ligeledelses hvordan, den længstlevende står ved dødsfald.

Med venlig hilsen og på forhånd tak

Svar

Hej.

Når virksomheden drives som enkeltmandsvirksomhed er det som udgangspunkt den ene ægtefælle, der har al råderet over virksomheden og kan udvide og indskrænke den anden ægtefælles råderet.

Skattemæssigt gives der forskellige muligheder, herunder bl.a. medarbejdende ægtefælle og 50/50 fordeling.

I et I/S vil der kunne aftales en fuld ligelig fordeling af rettigheder. Dette medfører dog også at I begge vil hæfte fuldt ud for interessentskabets forpligtelser. Såfremt I vælger et interessentskab bør I udarbejde en interessentskabskontrakt. I denne kontrakt kan I aftale, at I begge har mulighed for at foretage daglige dispositioner i virksomheden. Denne råderet kan dog også gives via fuldmagt hvis i fortsætter som enkeltmandsvirksomhed.

Et nyt CVR-nr. giver lidt administrative opdateringer og tilpasninger. Derudover skal I sikre jer, at en evt. EU-landbrugstøtteordning kan overføres til nyt CVR-nr. samt at væsentlige kreditorer kan acceptere et debitorskifte. Sidstnævnte bør dog ikke være et problem, da kreditorer stilles bedre med to debitorer fremfor én.

Såfremt I kun har fælles børn er der som udgangspunkt mulighed for at sidde i uskiftet bo ved dødsfald â013 dvs. at den ene ægtefælle overtager hele virksomheden. Er dette ikke tilfældet anbefales det at udarbejde testamente og evt. søge rådgivning fra advokat om de juridiske konsekvenser ved dødsfald.

Med venlig hilsen
Christian Dahlstrøm

Svar af:
Billede af Christian Dahlstrøm

Christian Dahlstrøm

Se alle svar fra Christian Dahlstrøm (38)

Christian er statsautoriseret revisor hos Deloitte København. Christian har en bred erfaring med regnskab, revision og rådgivning af mellemstore og mindre virksomheder, herunder rådgivning indenfor virksomhedsetablering, omstruktureringer, opkøb og frasalg af virksomheder, due diligence-opgaver samt konkret håndtering af regnskabs- og skattemæssige forhold.

Kommentar

NB: Det er IKKE muligt at stille nye eller uddybende spørgsmål via kommentarfeltet

Du skal svare på dette spørgsmål, så vi kan undgå systematisk spamudsendelse.